Tuntikirjaa käytetään erityisesti rakennusalalla työntekijän palkanlaskennan pohjana.
Tuntikirjaan yleensä merkitään päivämäärä, työaika, normitunnit ja ylityötunnit sekä tehdyn työn kuvaus. Tuntikirjan vahvistaa allekirjoituksellaan, niin työntekijä, kuin työnjohtaja. Yleensä vähintään 2-osainen jäljentävä lomake ja normaalisti tuntikirja on A5-kokoinen.
Tuntikirjasta käytetään eri työpaikoilla usein myös nimiä, kuten; tuntilappu, viikkolappu, kuittauslomake, seurantalomake, työkirja, jne
Koska tuntikirja, kuten vastaavasti ajopäiväkirja ja konetyökirja, yleensä täytetään ”kentällä”, on siitä sekä käytön helpottamiseksi että lomakkeiden säilytyksen vuoksi hyvä tehdä taittokansilehtiö. Tämä on kuvattu rakennevalintaoppaassamme. Työntekijän kappale voidaan jättää ilman repäisyviivaa, jolloin ne jäävät pysyvästi lehtiöön.
Tuntikirjojen määrä per lehtiö on vapaasti valittavissa, mutta kaksiosaisena niitä yleensä laitetaan lehtiöön 50 kpl. Käytön helpottamiseksi yleensä päällipaperi, johon kirjoitetaan on valkoinen ja alapaperi, johon jäljentyy eli kopio on värillinen. Sivut voidaan myös nimetä merkitsemällä marginaaliin esimerkiksi valkoiseen työnantajan kappale ja värilliseen työntekijän kappale. Juokseva numerointi tuntikirjassa auttaa palkanlaskentaa niiden hallinnoinnissa ja valvonnassa.
Valitut mallimme yllä, tuntikirja 1 ja tuntikirja 2, ovat täysin muokattavissa. ”Ranskalaisin viivoin” annetuista ohjeista teemme yrityksen näköisen ”tuntikirja 3”:n muutamassa hetkessä!