Pankkisiirtolomake

Pankkisiirtolomake eli pankkisiirto

Pankkisiirtolomake on 2-tai 3-osainen settilomake. Lomakkeen leveys on 210 mm ja korkeus on 4 tuumaa. Nykyään pankkisiirtolomakkeesta käytetään monesti myös nimitystä tilisiirtolomake tai pelkästään termiä tilisiirto.

2-osainen pankkisiirtolomake sisältää sekä pankin että maksajan kappaleet. 3-osaisessa pankkisiirrossa lomakkeeseen on lisätty nk. valvontalehti.

Lomakkeen sisältö

Lomakkeen sisällön Suomessa määrittelee Finanssialan Keskusliitto. Pankkisiirtolomakkeen jokaisen osan väri voi olla musta. Tämä usein nopeuttaa lomakkeiden toimitusta. Aikaisemmin käytettiin valvontalehdessä usein punaista painatusta ja vielä aikaisemmin maksajan kappale painettiin sinisellä! Nykyään pankkisiirtolomake painetaan monesti mustalla.

Pankkisiirron käytössä on huomioitava, että raha siirtyy yksinomaan saajan tilinumeron perusteella! Saajan nimi tai käytetty viitenumero ei siihen vaikuta.

Pankkisiirtolomake ja tietojen yksilöinti

Asiakkaalle lähetetty pankkisiirtolasku yksilöidään hyvin usein viitenumerolla, jolloin maksu välittyy viitteellisten suoritusten vastaanottamiseen tarkoitetulle tilille. Pankkisiirtolomakkeessa käytetty viitenumero on vähintään 4-numeroinen eli 3 + tarkiste. Kun siis yleensä halutaan nk. juokseva viitenumerointi, niin esimerkiksi yllämainitussa 4-numeroisessa viitteessä 3 ensimmäistä numeroa ovat juoksevia.

Mikäli pankkisiirtolomake tulee kansainväliseen käyttöön, tulee lomakkeessa käyttää kansainvälisen standardin mukaista RF-viitenumerointia. Tämä viite on tietenkin myös voimassa kotimaisissa pankeissa.

Viitenumeroitu pankkisiirtolomake

Viitenumerointi helpottaa laskujen seurantaa ja Laatulomake viitenumeroi tilatut pankkisiirtolomakkeet halutusti, alkaen asiakkaan haluamasta numerosta. Tilatessa on hyvä huomioida tuo tarkisteen olemassaolo eli jos esimerkiksi haluaa numeroinnin alkavaksi numerosta 500, tulee tarkisteeksi numero viisi ja siten aloitusnumero on 5005 ja seuraava 5018 jne… Eli numerosarja on juokseva, kun jättää tarkisteen huomiotta!

Pankkisiirtolomakkeiden käyttö on edelleen hyvin yleistä ja siten esimerkiksi meillä Laatulomakkeessa pankkisiirtoja painetaan jokaikinen viikko! Pienin mahdollinen tilausmäärä on 500kpl. Mitä suurempi on tilausmäärä, sitä pienempi on yksikköhinta!

Lisätietoa tilisiirtolomakkeesta täältä »

Tilausta varten on painolle kerrottava:

mitä painetaan

  • 2- vai 3-osainen
  • painosmäärä
  • painetaanko kaikki osat mustalla
  • tuleeko viitenumerointi
  • jos tulee, niin haluttu aloitusnumero

Lähetämme aina oikovedoksen kyseessä olevasta pankkisiirtolomakkeesta ja tätä varten tarvitsemme sähköpostiosoitteen. Oikovedoksen (pdf) hyväksymisen jälkeen pankkisiirtolomakkeet painetaan ja toimitus lähtee meiltä n. viikon kuluessa ja pankkisiirrot toimitetaan annettuun osoitteeseen.

Laatulomakkeen painotoiminta on siirtynyt Jyväskylän Siirtopainolle 15.5.2019. Liikenimenä Laatulomake säilyy, samoin toimitusajat ja hinnat entiseen tapaan.