Kuormakirja

Laadukas kuormakirja

Kuormakirjaa käytetään usein maanajossa korvaamaan lähetettä. Kuormakirja on siis periaatteessa lähetysluettelo, joka sisältää tarkan listan tuotteista, jotka on toimitettu vastaanottajalle.

Kuormakirjassa siis ilmenee tarkasti, mitä, milloin ja mihin on toimitettu ja se toimii siten laskun pohjatietona. Usein lähettäjä tai kuljetusyhtiö vaatii kuormakirjaan myös kuittauksen. Kuormakirjaa käytetään myös kuitin vastikkeena, jos siinä esiintyy myös tuotteiden hinnat.

Rahtikirja taas on lähettäjään, kuljetusyhtiöön ja vastaanottajaan sidottu kuljetussopimus, joka ei sisällä tarkkaa tietoa toimituksen sisällöstä. 

Kuormakirja on usein käyttäjän itsensä suunnittelema, A5-kokoinen ja 2-4 – osainen jäljentävä settilomake. Kuormakirjoja käytetään myös matriisikirjoittimilla. Pyöräkuormaajan punnitustositetta kutsutaan toisinaan myös kuormakirjaksi. Usein kuormakirjalomakkeet toimitetaan myös taittolehtiöinä.

Laatulomakkeen painotoiminta on siirtynyt Jyväskylän Siirtopainolle 15.5.2019. Liikenimenä Laatulomake säilyy, samoin toimitusajat ja hinnat entiseen tapaan.